Herinnering: A29: Afsluiting Heinenoordtunnel vrijdag 28 april t/m maandag 8 mei in beide richtingen

0
169
Impressie van de gerenoveerde tunnel - Foto RWS

Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. De tunnel is regelmatig afgesloten. In de meivakantie, van vrijdag 28 april 22.00 uur tot maandag 8 mei 05.00 uur, is de tunnel voor het eerst dit jaar voor langere tijd, en doordeweeks, in beide rijrichtingen dicht.

Vermijd files, werk zoveel mogelijk thuis of reis anders! Gaat u met de auto de weg op? Houd dan rekening met omleidingen en extra reistijd die in de spits kan oplopen tot meer dan een uur.

Afsluitingen april en mei 2023

De tunnel is afgesloten van:

 • vrijdag 28 april 22.00 uur tot maandag 8 mei 05.00 uur in beide rijrichtingen
 • vrijdag 19 mei 22.00 uur tot maandag 22 mei 05.00 uur richting Bergen op Zoom

De actuele planning met alle afsluitingen in 2023 voor het wegverkeer staan op www.hwonderweg.nl/werkzaamheden en de planningspagina van Rijkswaterstaat.

Omleidingen voor wegverkeer

 • Bij afsluitingen in beide rijrichtingen wordt doorgaand (vracht)verkeer omgeleid via A17, A16 en A15 en andersom. Lokaal verkeer van de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 en A16 of via A29 richting zuiden, A17 en A16 en andersom.
 • Bij afsluitingen in de rijrichting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt doorgaand (vracht)verkeer omgeleid via de A15, A16 en A17. Lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de N217 of via A16, A17 en A59. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via de A15 en N57.

Zolang de Heinenoordtunnel is afgesloten, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichtingtolvrij is. 

Advies weggebruiker

We treffen maatregelen om de hinder te kunnen beperken. Hinder beperken, kunnen we niet alleen. Daar is ook de hulp van de weggebruiker voor nodig. Om de extra reistijd te kunnen beperken en lange files te voorkomen is het advies: 

 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Stel uw reis uit als het kan
 • Reis niet met de auto als het niet per se hoeft
 • Pak de fiets voor de korte afstanden
 • Reis met het OV
 • Reis buiten de spits
 • Reis samen
 • Check de actuele verkeerssituatie op uw route voor u vertrekt en houd rekening met extra reistijd. Ook op de A16 en A17!

Pendelbussen in de meivakantie. Actietarief 2 euro

Alle bussen in de Hoeksche Waard rijden frequenter van en naar busstation Heinenoord, daar kunt u overstappen op speciale pendelbussen. De bus tussen Hoeksche Waard en bijvoorbeeld Rotterdam is een beter en sneller alternatief voor de auto.

Er komen 3 pendellijnen van en naar busstation Heinenoord:

 • Pendel A naar en van Rotterdam Zuidplein. Hier kunt u overstappen op de metro.
 • Pendel B naar en van Rotterdam Lombardijen. Hier kunt u overstappen op de trein of de tram.
 • Pendel C naar en van Barendrecht station. Hier kunt u overstappen op de trein.

U kunt in- en uitchecken met betaalpas en/of OV-chipkaart. Meer informatie vindt u op www.ovpay.nl. De dienstregeling voor de bussen is te raadplegen via connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel en via 9292OV.

Gratis overtocht veerponten voor fietsers tijdens afsluitingen 

Tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel voor de renovatie is de overtocht bij de volgende veerponten gratis:

 • Veerpont tussen Nieuw-Beijerland – Hekelingen is gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren. Voor auto’s en voetgangers niet. Het veer vaart dagelijks van 05.30 tot 23.00 uur.
 • Veerpont Rhoonsveer is gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Deze pont vaart tussen Rhoon, Oud-Beijerland, Spijkenisse en Oude Tol volgens de normale dienstregeling. Tijdens de afsluitingen van de tunnel van in de meivakantie en augustus vaart er een extra schip dat heen en weer vaart tussen Oud-Beijerland en Rhoon. Dit schip vaart zonder onderbreking tussen 06.00 en 20.00 uur.
 • Veerpont tussen Puttershoek en Zwijndrecht is gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. Deze pont vaart tijdens de afsluitingen van de tunnel in de meivakantie en augustus zonder onderbreking van 06.00 uur tot 20.00 uur. 

Kortingsacties voor fietsers en sparen voor leuke beloningen

Naast de gratis overtocht voor fietsers zijn er nog meer acties om fietsen te stimuleren.

Op Ways2go.nl zijn alle acties te vinden zoals een app waarmee gespaard kan worden voor leuke beloningen als men tijdens de afsluitingen niet met de auto op pad gaat. 

Over de werkzaamheden

De tunnel wordt grondig gerenoveerd. We vervangen alle installaties en alles wat daarbij hoort.  We bouwen een middentunnelkanaal, repareren en vervangen beton en vervangen de waterafvoer. Ook conserveren we het staal van de overgangen (zinkvoegen) tussen de tunnelelementen en vervangen we de lichtroosters, ledverlichting en het asfalt.

 

In de meivakantie bestaan de werkzaamheden onder andere uit vervangen van de stootplaten onder het asfalt bij de in- en uitgangen van de tunnel, aanpassingen afwatering in en buiten de tunnel, voorbereidingen om het middentunnelkanaal te kunnen plaatsen.

 

Meer informatie over de A29: renovatie Heinenoordtunnel

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel vindt u op: www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel. Daar leest u ook welke maatregelen Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat u kunt doen om files te voorkomen.

 

U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief waarin we u op de hoogte houden van werkzaamheden. De renovatie is ook te volgen via Facebook.com/Heinenoordtunnel

Voor het internationale wegverkeer is er een website in 9 talen: www.A29roadworks.nl

 

Kijk voor route-informatie op www.rwsverkeersinfo.nl of www.vananaarbeter.nl en voor de actuele verkeerssituatie op renovatieheinenoordtunnel.nl

 

Twitter: @Rijkswaterstaat of bel 0800 – 8002 (gratis)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor de gratis nieuwsbrief van Hoeksche Waard Nieuws.