Maatregelen openbaar vervoer tijdens afsluiting Haringvlietbrug

0
368
Foto Sander van Winden

Tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug van 9 juni tot en met 4 augustus 2023 geldt een aangepaste dienstregeling van Connexxion en Arriva. Hierbij worden routes van bestaande lijnen omgeleid of ingekort.

Door de omleidingen, het overstappen en de drukte op de omleidingswegen is het helaas onvermijdelijk dat de reistijd (flink) toeneemt. De extra reistijd kan dan oplopen tot meer dan een uur. Om de extra kosten van de langere route te compenseren, bieden de vervoerders in samenwerking met Rijkswaterstaat alternatieve reisproducten aan of kunnen reizigers compensatie aanvragen.

Wat zijn de belangrijkste alternatieven?

  • vanuit Goeree-Overflakkee via metrostation Spijkenisse en vice versa
  • vanuit Schouwen-Duiveland via Goeree-Overflakkee of via NS station Goes en vice versa
  • vanuit West-Brabant via NS stations Roosendaal of via Zevenbergen en vice versa
  • vanuit Hoeksche Waard via Heinenoord en Rotterdam Zuidplein of via Dordrecht en vice versa

Informatie over de tijdelijke dienstregeling en plattegronden zijn te vinden op de websites van Connexxion(externe link) en Arriva(externe link).

Compensatie

Om de extra kosten te compenseren, bieden de vervoerders in samenwerking met Rijkswaterstaat alternatieve reisproducten aan of kunnen reizigers compensatie aanvragen. Zo zijn er aangepaste producten voor abonnementshouders, en worden de meerkosten voor de reguliere bustrajecten op diverse wijzen vergoed, waaronder bijvoorbeeld een aparte vergoeding voor treinkaartjes indien hier gebruik van wordt gemaakt.

Op de websites van Connexxion(externe link) en Arriva(externe link) staat alle informatie over de mogelijkheden voor compensatie.

Start tijdelijke dienstregeling

De dienstregeling van de omgeleide en ingekorte bussen gaat in op zaterdag 10 juni 05.00 uur. De laatste ritten van vrijdagavond 9 juni na 22.00 uur (wanneer de afsluiting van de Haringvlietbrug in gaat) worden omgeleid via de Moerdijkbrug.

Werkzaamheden aan het spoor: plan uw reis

Vanaf 9 tot en met 17 juni 2023 voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor in Zeeland, tussen Vlissingen en Roosendaal. Dit valt voor een deel samen met werkzaamheden van Rijkswaterstaat voor de renovatie van de Haringvlietbrug. Meer informatie is te vinden op de website van ProRail(externe link).

In de periode van de sluiting van de Haringvlietbrug staan nog andere werkzaamheden aan het spoor op de planning. Wij raden aan altijd de reisplanner te checken voor vertrek. Plan uw reis vooraf via OV-9292 of de reisplanner van NS.

Samen zorgen voor minder drukte

Dagelijks rijden zo’n 66.000 voertuigen over de Haringvlietbrug. Als deze weggebruikers allemaal kiezen voor de omleidingsroutes, ontstaan in de ochtend- en avondspits lange files. Ook het ov, dat voor een deel op deze omleidingsroutes rijdt, ondervindt hinder. De extra reistijd loopt dan op tot meer dan een uur.

We adviseren weggebruikers en reizigers nadrukkelijk om, als dat mogelijk is, hun reisgedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door thuis te werken, buiten de spits te reizen, samen te reizen, de trein te nemen of voor korte afstanden de fiets te pakken. Ook adviseren we om vrije dagen en vakantie, als het maar even kan, zoveel mogelijk te plannen tijdens de afsluiting.

Zo zorgen we samen voor minder drukte op de omleidingsroutes en kunnen nood- en hulpdiensten, mensen in vitale beroepen en andere noodzakelijke transportbewegingen zonder al te grote vertraging op hun bestemming komen.


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor de gratis nieuwsbrief van Hoeksche Waard Nieuws.