A29: Heinenoordtunnel dicht richting Bergen op Zoom; 22 – 25 september 2023

0
452
Foto RWS

Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. De tunnel is daarvoor regelmatig afgesloten. Van vrijdag 22 september 22.00 tot maandag 25 september 05.00 uur is de tunnel dicht richting Bergen op Zoom.Tot het einde van 2023 is de Heinenoordtunnel nog 6 weekenden en 4 nachten dicht in 1 rijrichting. In 2024 gaat de renovatie verder.

Afsluiting september 2023

  • vrijdag 22 september 22.00 tot maandag 25 september 05.00 uur richting Bergen op Zoom

Na september is de tunnel tot het einde van het jaar nog 6 weekenden en 4 nachten dicht in 1 rijrichting. De actuele planning voor 2023 en de voorlopige planning voor 2024 vindt u op de projectpagina van de Heinenoordtunnel.

Als de Heinenoordtunnel is afgesloten, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichting tolvrij is.

Omleidingen voor wegverkeer

 

  • doorgaand (vracht)verkeer richting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt omgeleid via de A15, A16 en A17
  • lokaal verkeer naar de Hoeksche Waard wordt omgeleid via de A15, A16 en N217 Kiltunnel
Omleidingskaartje Heinenoordtunnel september 2023

Werkzaamheden Heinenoordtunnel

Dit weekend, én de komende maanden, gaan we verder met het installeren van de nieuwe installaties en systemen en alles wat daarbij hoort. Denk aan camera’s, omroepsystemen en slagbomen. Dit betekent ook veel kabels en leidingen aanbrengen, systeemkasten plaatsen en verder werken in het middentunnelkanaal en de dienstgebouwen.

Bussen rijden volgens dienstregeling

Tijdens de afsluitingen in het weekend rijden de bussen van Connexxion en Arrriva conform de normale dienstregeling.

Bussen kunnen door de buis van het landbouwverkeer van de Tweede Heinenoordtunnel. Hierdoor is de bus ook in de weekenden een goed en – afhankelijk van herkomst en bestemming – een sneller alternatief voor de auto. Een OV-chipkaart is niet nodig, in- en uitchecken kan met een betaalpas. Meer informatie op de website van OV Pay(externe link).

De dienstregeling voor de bussen is te raadplegen via de website van Connexxion(externe link) of via de website van 9292(externe link).

Overtocht pont voor (brom)fietsers en motoren gratis

De overtocht bij het veer tussen Nieuw-Beijerland en Hekelingen (Spijkenisse) is gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren. Het veer vaart dagelijks van 05.30 tot 23.00 uur.

De overtocht voor auto’s (inclusief inzittenden) en voetgangers is niet gratis.

De veerdiensten Rhoonsveer en Puttershoek varen tussen september en mei niet in de weekenden.

Overige (fiets)acties

Tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel in augustus bood Rijkswaterstaat verschillende acties aan om fietsen aantrekkelijk te maken. Een aantal van deze (fiets)acties loopt door. Welke dat zijn staat op de website van Ways2Go(externe link).

Opruimen afzettingen en verwijderen maatregelen

Komende tijd worden de verschillende afzettingen nog opgeruimd, ook in de gemeente Moerdijk, die nodig waren om wegen af te sluiten voor sluipverkeer.

Ook worden de wegen die aangepast waren voor de doorstroming en de veiligheid weer teruggebracht naar de oude situatie. Het gaat dan onder andere om de aanpassingen van de A16 bij Dordrecht. Dit wordt gecombineerd met de afsluiting van de Drechttunnel in de avond en nacht van 19 op 20 september 2023.

Over de renovatie

De tunnel moet grondig worden gerenoveerd. Dat wil zeggen dat onder andere alle installaties en alles wat daarbij hoort wordt vervangen. De nieuwe installaties en systemen worden naast de bestaande ‘oude’ installaties en systemen opgebouwd. Denk aan camera’s, omroepsystemen, ventilatoren, matrixborden, slagbomen, verkeerslichten etc.

Hierdoor blijven de installaties en systemen die nodig zijn om de tunnel te bedienen, besturen en bewaken functioneren en de hoeft de tunnel niet maanden achtereen dicht. Het 1e half jaar is onder andere de waterafvoer vervangen, beton gerepareerd, zijn de overgangen (zinkvoegen) asbestvrij gemaakt en geconserveerd en zijn de lichtroosters verwijderd. En de afsluiting van augustus 2023 stond vooral in het teken van de bouw van het middentunnelkanaal, een afgesloten vluchtgang, en beide tunnelbuizen voorzien van nieuw asfalt.

Doordat we nu een middentunnelkanaal hebben, kunnen we daar in werken en kan het verkeer door de tunnel blijven rijden. Dit scheelt in het aantal afsluitingen dat nodig is voor de renovatie.

Verder werken we ook nog in de tunnelbuizen. Naast camera’s en omroepsystemen krijgen de wanden nog nieuwe (brandwerende) bekleding, komen er nieuwe lichtroosters en vinden er werkzaamheden plaats in de dienstgebouwen en pompkelders. Ook buiten de tunnel vinden werkzaamheden plaats.

Er komt hoogtedetectie en een weg om de te hoge voertuigen af te voeren. Voordat een verkeersbuis na werkzaamheden weer wordt opengesteld voor het verkeer testen we de (vlucht)voorzieningen die zorgdragen voor de tunnelveiligheid.

De nieuwe installaties en systemen worden eerst buiten de tunnel getest. In de zomer van 2024 testen we alle nieuwe installaties en systemen in de tunnel. Als alles goed werkt gaan we over van oud naar nieuw en kunnen we de oude installaties en systemen verwijderen. Hiervoor staat een aantal weekendafsluitingen in het najaar van 2024 gepland.

Efficiënter beheer en onderhoud door te standaardiseren

Bij de renovatie van de Heinenoordtunnel wordt voor het eerst een standaard en herbruikbaar systeem ontwikkeld en toegepast voor het bedienen, besturen en bewaken (3B) van tunnels.

Door de toepassing in de Heinenoordtunnel doen we hiermee ervaring op en onderzoeken we de optimale wijze van standaardiseren van 3B functionaliteiten in tunnels, zodat beheer en onderhoud in de toekomst efficiënter kan.

Meer informatie over de renovatie Heinenoordtunnel

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel vindt u op de projectpagina van Heinenoordtunnel. Daar leest u ook welke maatregelen Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat u zelf kunt doen.

U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief(externe link) waarin Rijkswaterstaat u op de hoogte houdt van de werkzaamheden. De renovatie is ook te volgen via Facebook(externe link).

Voor het internationale (vracht)verkeer is er een website in 9 talen genaamd A29 Roadworks(externe link).

Kijk voor route-informatie op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie(externe link) of de website Van A naar Beter(externe link). Voor de actuele verkeerssituatie op de omleidingsroutes kijkt u op de website Renovatie Heinenoordtunnel(externe link).


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor de gratis nieuwsbrief van Hoeksche Waard Nieuws.