Deadline gehaald: Haringvlietbrug vanaf vrijdagavond 4 augustus 23.00 uur weer open voor wegverkeer

In september nog veel afsluitingen in nachten en weekend voor testen

0
405
Foto Rijkswaterstaat

Op vrijdag 4 augustus om 23.00 uur gaat de Haringvlietbrug in de A29 na een afsluiting van acht weken weer open voor het wegverkeer. De tijdelijk verlaagde maximumsnelheid die vanaf de zomer van 2021 op de brug van kracht was, is dan ook voorbij. In deze acht weken zijn de brugklep en het bewegingswerk vervangen en zijn nieuwe technische installaties op en in de brug gemonteerd. In september worden deze systemen getest. Hiervoor zijn een weekendafsluiting en nachtafsluitingen nodig.  Bekijk alle afsluitingen en importeer ze in je digitale agenda via www.hwonderweg.nl/werkzaamheden.

Afsluiting Heinenoordtunnel in augustus

Wanneer de Haringvlietbrug weer open is voor het wegverkeer, gaat de Heinenoordtunnel in de A29 vier weken in beide richtingen dicht. De afsluitingen van de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel zijn op elkaar afgestemd; deze gaan niet tegelijk dicht.

De tunnel gaat dicht vanaf maandag 7 augustus 01.00 uur tot vrijdag 1 september 05.00 uur. In de richting van Bergen op Zoom is de tunnel al dicht vanaf zaterdag 5 augustus 01.00 uur. De extra reistijd kan, zeker in de spits, oplopen tot meer dan een uur. Houd er rekening mee dat in de laatste 2 weken van augustus de schoolvakanties in de regio midden voorbij zijn, maar de tunnel dan nog steeds dicht is. Van 7 augustus tot en met 1 september is ook de N59 afgesloten tussen Den Bommel en knooppunt Hellegatsplein.

Nachtafsluitingen en weekendafsluiting Haringvlietbrug in september

Voor de Haringvlietbrug zijn in september nog nachtafsluitingen en een weekendafsluiting nodig. Deze zijn noodzakelijk voor de laatste stappen van de renovatie van de brug: het testen van de technische systemen voor de bediening, besturing en bewaking en voor het afstellen van het bewegingswerk van de nieuwe brugklep. Als de testen goed verlopen, kan de brug worden gecertificeerd en in het najaar van 2023 weer worden bediend voor de hoge scheepvaart.

  • De weekendafsluiting is van vrijdag 8 september 22.00 uur tot maandag 11 september 05.00 uur. We regelen dan de aandrijving van de brugklep in.
  • De nachtafsluitingen zijn in de periode van maandag 4 tot en met dinsdag 26 september. We testen dan de technische systemen zoals de slagbomen, verkeerslichten en scheepvaartverlichting. Hiervoor is op 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 18 en 19 september de Haringvlietbrug in de nacht afgesloten. Een nachtafsluiting duurt van 22.00 uur ‘s avonds tot 05.00 uur de volgende ochtend. Als het testen in deze 10 nachten niet klaar is, is de brug mogelijk ook op 20, 26 en 27 september in de nacht afgesloten.
  •  Bekijk alle afsluitingen en importeer ze in je digitale agenda via www.hwonderweg.nl/werkzaamheden.

Maatregelen voor verkeer in september

Tijdens de afsluitingen van de Haringvlietbrug in september wordt autoverkeer omgeleid via de A16 (Moerdijkbrug) of de N57 (Haringvlietdam). Connexxion en Arriva passen waar nodig hun dienstregelingen aan. In het weekend van 9 en 10 september vaart een pont voor (brom)fietsers en voetgangers volgens dezelfde dienstregeling als tijdens de afsluiting van de brug in juni en juli. De pont voor landbouwverkeer vaart dit weekend niet.

Renovatie klep Haringvlietbrug

De Haringvlietbrug is in 1964 geopend voor verkeer. Bijna 60 jaar later was de brugklep aan het einde van zijn technische levensduur en moest vervangen worden. Sinds januari 2023 wordt gewerkt aan de renovatie van de klep, het bewegingswerk en de technische systemen. Aannemer CMCH (een combinatie van Mobilis en Croonwolter&dros) heeft vijf maanden voorbereidende werkzaamheden in de kelder van de brug uitgevoerd. Op 9 juni werd de brug afgesloten voor al het wegverkeer en kon de oude brugklep worden verwijderd en een nieuwe tandbaan voor het bewegingswerk en de nieuwe brugklep worden ingehesen. De brugklep is vervolgens tot op de millimeter nauwkeurig afgesteld op het bewegingswerk. De werkzaamheden zijn volgens planning verlopen waardoor de brug op 4 augustus om 23.00 uur weer open kan voor het verkeer. 

 Bekijk alle afsluitingen en importeer ze in je digitale agenda via www.hwonderweg.nl/werkzaamheden. Meer informatie over de renovatie van de klep van de haringvlietbrug: www.rijkswaterstaat.nl/renovatieharingvlietbrug


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor de gratis nieuwsbrief van Hoeksche Waard Nieuws.