Renovatie Heinenoordtunnel (A29) afsluitingen in maart

0
466
Foto Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. De tunnel is daarvoor regelmatig afgesloten. In weekenden en nachten in één rijrichting.Eind april, begin mei en in augustus 2023 is de tunnel voor langere tijd, en ook op doordeweekse dagen, in beide richtingen dicht. De renovatie duurt tot eind 2024.

Laatste weekendafsluiting februari t/m dinsdag

De tunnel is afgesloten van:

 • vrijdag 24 februari 22.00 uur tot dinsdag 28 februari 05.00 uur richting Rotterdam

Let op: Bij de laatste afsluiting in februari is de tunnel maandag nog dicht en gaat deze pas dinsdag om 05.00 uur open.

Om voldoende tijd te hebben werkzaamheden te kunnen uitvoeren zijn in rustige verkeersperioden – zoals de voorjaarsvakantie –  afsluitingen in het weekend verlengd met de maandag. Tijdens deze afsluiting wordt onder andere het lichtrooster boven de tunnelingang van de tunnelbuis verwijderd. Hiervoor zijn 3 dagen nodig.

Afsluitingen maart

De tunnel is afgesloten van:

 • vrijdag 3 maart 22.00 uur tot maandag 6 maart 05.00 uur richting Rotterdam
 • vrijdag 10 maart 22.00 uur tot maandag 13 maart 05.00 uur richting Rotterdam
 • vrijdag 24 maart 22.00 uur tot maandag 27 maart 05.00 uur richting Bergen op Zoom

Alle afsluitingen in 2023 voor het wegverkeer staan op www.hwonderweg.nl/werkzaamheden en www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel.

Omleidingen voor wegverkeer

 • Bij afsluitingen in de rijrichting Rotterdam (van zuid naar noord) wordt doorgaand verkeer omgeleid via de A16/A17 en A15. Verkeer van de Hoeksche Waard via de N217 en de A16 en.
 • Bij afsluitingen in de rijrichting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt doorgaand verkeer omgeleid via A15 en de A16/A17. Verkeer naar de Hoeksche Waard via de N217. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via A15 en de N57. 

Vanaf 28 februari maximumsnelheid 90 km per uur richting Rotterdam

Boven de tunnelmonden zitten lichtroosters zodat de automobilist geleidelijk kan wennen aan de overgang van licht naar donker en andersom. Omdat het lichtrooster bij deze tunnelbuis tijdelijk wordt verwijderd, wordt de maximumsnelheid vanaf dinsdag 28 februari verlaagd naar 90 km/h.

Door een lagere snelheid heeft de automobilist meer tijd om te wennen aan de overgang van het licht. In de tunnel is ook extra verlichting aangebracht om de overgang van licht naar donker minder groot te maken.

Bussen rijden volgens dienstregeling. In- en uitchecken kan met een bankpas

Tijdens de afsluitingen rijden de bussen conform de normale dienstregeling. Bussen rijden van zuid naar noord door de buis van het landbouwverkeer van de Tweede Heinenoordtunnel en in de andere richting door de tunnel in de A29, door de tunnelbuis die open is of het werkvak. Hierdoor is de bus een goed en afhankelijk van herkomst en bestemming een sneller alternatief voor de auto. Een OV-chipkaart is niet meer nodig, in- en uitchecken kan met een betaalpas. Meer informatie op www.ovpay.nl

De dienstregeling voor de bussen is te raadplegen via connexxion.nl/renovatieheinenoordtunnel en via 9292OV. Houdt de kanalen van het openbaar vervoer goed in de gaten in verband met het laatste nieuws over stakingen. 

Overtocht pont voor (brom)fietsers en motoren gratis

Tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel is de overtocht bij het veer tussen Nieuw-Beijerland – Hekelingen gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren.

Het veer vaart dagelijks van 05.30 tot 23.00 uur.

De overtocht voor auto’s (inclusief inzittenden) en voetgangers is niet gratis.

Op maandag 27 februari varen de veren bij Rhoonsveer en Puttershoek en is ook daar de overtocht voor (brom)fietsers gratis.

Kiltunnel tolvrij

Zolang de Heinenoordtunnel is afgesloten, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichtingtolvrij is.

Advies weggebruiker

 • Stel uw reis uit als het kan
 • Reis niet met de auto als het niet perse hoeft
 • Pak de fiets voor de korte afstanden
 • Reis met het OV
 • Reis buiten de spits
 • Reis samen
 • Check de actuele verkeerssituatie op uw route voor u vertrekt

Over de werkzaamheden

De tunnel moet grondig worden gerenoveerd. Dat wil zeggen dat we onder andere alle installaties en alles wat daarbij hoort vervangen, we bouwen een middentunnelkanaal, repareren en vervangen beton, vervangen de waterafvoer, conserveren het staal van de overgangen (zinkvoegen) tussen de tunnelelementen en vervangen de lichtroosters en ledverlichting.

Komende afsluitingen is de aannemer vooral aan het werk bij de overgangen tussen de tunnelelementen. Het staal van deze voegen moet worden behandeld. Deze overgangen zitten achter de betonnen wand met brandwerende platen. Toen de tunnel gebouwd werd, is asbest gebruikt in brandwerend materiaal. Om het staal te kunnen conserveren moet dus eerst onder strenge veiligheidsvoorschriften het asbest verwijderd worden en daarna nieuwe brandwerende platen worden aangebracht. Daarvoor moet zo’n overgang over de hele breedte van de tunnel in- en ook weer uitgepakt worden zodat het verkeer er na het weekend weer door de tunnel kan.

Uitloop werkzaamheden maandag 20 februari 2023

Maandag lukte het Rijkswaterstaat niet om de tunnel op tijd te openen.Asbest verwijden moet heel secuur gebeuren waarbij je niet halverwege kan stoppen. Doordat het verwijderen van het asbest tegenviel, lukte het niet om de nieuwe brandwerende platen op tijd aan te brengen. En zonder deze platen vindt Rijkswaterstaat het niet veilig om de tunnel open te stellen voor verkeer. Mocht er brand uitbreken dan is het rubber van de zinkvoeg niet beschermd en kan het smelten wat grote lekkage tot gevolg kan hebben. In zo’n geval is de tunnel weken en wellicht wel maanden niet beschikbaar. Dat heeft Rijkswaterstaat willen voorkomen. De werkzaamheden moesten dus afgerond worden voordat de tunnel kon worden vrijgegeven voor het verkeer. Uiteindelijk was dit rond 15.30 uur op maandagmiddag.

Na afgelopen weekenden heeft Rijkswaterstaat de werkwijze aangepast, waardoor het makkelijker is bij het dak te kunnen en sneller het asbest verwijderd kan worden. Het blijft echter dat het materiaal met asbest secuur moet worden verwijderd en dit gebeurt onder strenge veiligheidsmaatregelen. We doen er alles aan om het te voorkomen, maar risico op uitloop blijft aanwezig.

Meer informatie

Meer informatie over de planning van de werkzaamheden en de renovatie van de Heinenoordtunnel is te vinden op:www.rijkswaterstaat.nl/renovatieheinenoordtunnel. Daar vindt u ook informatie over de maatregelen die Rijkswaterstaat treft om de hinder te beperken en wat u kunt doen om files te vermijden en zo de hinder voor uzelf én anderen te beperken.

U kunt zich via de website ook aanmelden voor de digitale nieuwsbrief waarin we u op de hoogte houden van werkzaamheden. De renovatie is ook te volgen viaFacebook.com/Heinenoord.

Kijk voor routeinformatie www.rwsverkeersinfo.nl of www.vananaarbeter.nl

Twitter: @Rijkswaterstaat of bel 0800 – 8002 (gratis)


Elke avond op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je dan hier in voor de gratis nieuwsbrief van Hoeksche Waard Nieuws.